در این مقاله به بررسی گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری می پردازیم و تفاوت آن را با گواهینامه HSE را بیان می کنیم.
اهمیت ایمنی، بهداشت و توجه به محیط زیست
بهداشت، ایمنی و توجه به مسایل زیستمحیطی از مهمترین مسائلی هستند که هر فرد باید در محیط زندگی و کار به آنها توجه داشته باشد. چه غفلت از این موضوعات میتواند موجب صدماتی جبرانناپذیر شود. به همین دلیل سازمانهای جهانی و ملی همواره تلاش داشتهاند استانداردها، دستورالعملها و راهکارهایی را به ویژه برای محیط کار به شرکتها و صنایع پیشنهاد دهند.
ایزو HSE و صلاحیت ایمنی پیمانکاری دو نمونه از نتایج این تلاشهای ملی و بینالمللی هستند.
گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری چیست؟
این گواهینامهای در زمینه ایمنی و بهداشت در محیط کار است که از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به پیمانکارانی داده میشود که واجد شرایط آن باشند.
پیمانکاران برای دریافت این گواهینامه باید مراحلی را طی کنند که آموزش کارفرمایی، آموزش کارگری، اخذ گواهینامه ایزو و تایید صلاحیت کارشناس حفاظت فنی از جمله آنها است.
در پایان این روند در صورت تأیید بازرس کار، توسط کمیته تشخیص صلاحیت اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مربوطه، گواهینامه برای پیمانکار صادر میشود.
اهداف گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری
- اهداف این گواهینامه که میتوان آن را فشردهای از اهداف گواهینامه HSE دانست. بعضی از این اهدف عبارتند از:
- آگاهی با نکات ضروری برای رعایت ایمنی در محیط کار
- داشتن استراتژی مناسب برای پیشگیری از خطرات و صدمات
- آشنایی با اصول ئ دستورالعملهای ایمنی در فعالیتهای پیمانکاری
- آشنایی با عوامل خطرساز در محیط کار و شیوههای رفع این عوامل
- ایمنساری محیط کار و کاهش حوادث احتمالی
ضرورت دریافت گواهینامه
جدا از فواید آشنایی با اصول ایمنی و بهداشت در محیط کار، دریافت گواهینامه برای شرکتها از سوی بیشتر کارفرمایان الزامی است. بر اساس ماده ۱۲ قانون برگزاری مناقصات مصوب هیئت وزیران، کارفرمایان الزام دارند قبل از هرگونه عقد قرارداد پیمانکاری با پیمانکاران خود این گواهینامه را از ایشان درخواست نمایند. بنابراین اخذ گواهینامه ایزو صلاحیت ایمنی پیمانکاری یکی از موارد مهم برای شرکت در مناقصهها است.
مدارک لازم و پیشنیازها
مدارک لازم و پیشنیازهای ضروری برای دریافت گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری عبارتند از:
- مدارک اعضای هیات مدیره و مدیر عامل برای ثبت در سامانه
- مدارک ثبت شرکت مانند اساسنامه و اگر تغییراتی داشته است، روزنامه رسمی تغییرات
- داشتن نیروی مسئول ایمنی تحت قرارداد شرکت
- مسئول ایمنی باید دستکم دو سال سابقه کار داشته باشد
- نام مسئول ایمنی باید در فهرست بیمه به عنوان شاغل در پست مسئول ایمنی ثبت شده باشد
- مسئول ایمنی باید مدارک معتبر و تحصیلات مرتبط داشته باشد و یا دوره مسئول ایمنی را در آموزشگاه تحت نظارت اداره کار گذرانده باشد
- مسئول ایمنی باید توسط مسئول اداره کار تایید شود
- یکی از اعضای هیات مدیره و یا مدیر عامل شرکت، کلاس کارفرمایی گذرانده باشد
مراحل تشکیل پرونده
تشکیل پرونده برای صدور ایزو صلاحیت ایمنی پیمانکاری در کانون انجمنهای مسئولین ایمنی و بهداشت کار در سراسر کشور انجام میشود. مراحل کلی تشکیل این پرونده عبارتند از:
- ثبت نام اینترنتی در سامانه تایید صلاحیت مسئول ایمنی و حفاظت فنی
- ثبت نام اینترنتی در سامانه اخذ گواهینامه تایید صلاحیت ایمنی پیمانکاران سراسر کشور
- ارایه فیزیکی مدارک به انجمن صنفی مسئولین ایمنی و بهداشتکار استان
- ارسال پرونده به اداره کار و بازرسی از محل پیمان
- صدور گواهینامه ایزو
HSE چیست؟
HSE مخففHealth, Safety & Environment Management System) ) به معنای سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست است. HSE دانشی برای محافظت از ما در برابر خطرات موجود در محیطهای کاری است. پیمانکاران از طریق آشنایی و رعایت اصول و نکات HSE به پیشرفت خود کمک میکنند و کارگران و کارمندان نیز ساعات کاری مفیدتری خواهند داشت.
HSE دانش و هنری است که با محدود ساختن ریسک و خطرات احتمالی، اقدامی کارآمد در راستای محافظت از نیروی کار، تجهیزات و منابع مالی برمیدارد. HSE مانند دانش پزشکی بر هر دو حوزه پیشگیری و درمان تاکید دارد. ابتدا راهکارهایی برای پیشگیری از حوادث و سپس دستورالعملهایی برای رویارویی با آنها ارائه میدهد.
سه حوزه کاری برای HSE
همانطور که گفته شد HSE از حروف اختصاری سه کلمه بهداشت، ایمنی و محیط زیست تشکیل شده است. این کلمه در واقع موضوعات و اصول HSE را به سه گروه با همان نامها دستهبندی میکنند.
- بهداشت شامل بهداشت عمومی (فردی)، بهداشت محیط و بهداشت حرفهای میشود. بهداشت فردی در این زمینه در واقع ضامن سلامت جمعی است.
- ایمنی همان راهکارهایی است که برای کاهش عوامل خطر در محیط کار اعمال میشود.
- محیط زیست شامل اصولی برای پیشگیری از آلودگی هوا، خاک و آب در محیط کار و شناسایی انواع آلایندهها است.
کاربردها و اهداف HSE
از جمله کاربردهای اجرای سیستم HSE میتوان به این موارد اشاره کرد:
- کاهش عواقب بلند مدت در زندگی کارکنان از طریق کاهش صدمات جانی و نقص عضو
- کاهش حوادث در محیطهای کاری
- افزایش تولید و ارائه خدمات بیشتر و بهینه
- محافظت از منابع طبیعی برای نسلهای آینده
- کاهش بیماریها از طریق حفظ محیطزیست
گواهینامه HSE چیست؟
گواهینامه HSE سندی است که نشان میدهد، سازمان یا شرکت دارنده آن با راهکارهای HSE آشنا است و اصول آن را رعایت میکند. این گواهینامه همچنین نشان میدهد، شرکت دارنده آن از یک نظام مدیریتی منسجم برخوردار است و با هدف پیشگیری از بروز صدمات و حوادث بهداشتی و ایمنی، مطابق با الزامات و استانداردهای جهانی عمل میکند.
گواهینامه HSE باعث اعمال استانداردهایی چون سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای و نیز سیستم مدیریت زیست محیطی در شرکتها و سازمانها میشود. هر مجموعه یا سازمان دارنده گواهینامه HSE باید تمامی الزامات و مقررات ایمنی و بهداشت شغلی کارکنان خود و مقررات مربوط به محیط زیست را به طور کامل رعایت و اجرا نماید.
تفاوت گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری با گواهینامه HSE
دو تفاوت عمده بین گواهینامه HSE و گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری وجود دارد. تفاوت اول این است که گواهینامه HSE یک گواهینامه جهانی و گواهینامه دوم یک گواهینامه ملی است. به همین دلیل گواهینامه HSE توسط مراجع صدور گواهینامه ایزو ISO صادر میشود اما گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری از سوی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی صادر میشود.
دومین تفاوت مهم بین این دو گواهینامه، جامع بودن گواهینامه HSE نسبت به دومی است. به عبارت دیگر گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری فشرده و خلاصهای از موارد و اصول گواهینامه HSE را در خود جای داده است.
سخن پایانی
گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری و گواهینامه HSE دو گواهینامه در زمینه مدیریت ایمنی و بهداشت در محیطهای کاری هستند. دریافت گواهینامه ایزو صلاحیت ایمنی پیمانکاری یکی از ضرورتهای پیشروی پیمانکاران و شرکتها است که روندهای کاری آنها را بهبود میبخشد. به همین دلیل آشنایی با روند دریافت این گواهینامه و مدارک و شرایط لازم برای دریافت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
بدون دیدگاه