سازمان ایزو (ISO) در پی استانداردسازی روندها و امور مرتبط با تمامی کسبوکارها و فعالیتهای فردی و اجتماعی در تمامی زمینهها است. امروزه رعایت استانداردهای ایزو در روندهای تولید و توزیع محصولات و خدمات دارای چنان اهمیتی است که در زمینه تجارت جهانی، اخذ این استانداردها به شرط اولیه داد و ستدهای بینالمللی تبدیل شده است. بخشی از این استانداردها حوزه خدمات مالی از جمله بانکداری را پوشش میدهند. در این مطلب با تاثیر ایزو بر رشد عملکرد بانکها آشنا میشویم.
ابعاد تاثیر ایزو بر رشد عملکرد بانکها ؛ چالشها و فرصتها
نه فقط در ایران که در بسیاری از کشورهای دنیا، روندهای بانکداری وابسته به عملکرد سیستمها و برنامههای کاربردی داخلی بوده است و این موسسات مالی مبتنیبر این روشها توسعه یافتهاند. این در حالی است که اخذ یک استاندارد ایزو به معنای بهرهگیری از روشها، پیشنهادها و سیستمهایی است که ویژگیها و رویکردی جهانی دارند. بههمین دلیل عموما استانداردسازی در موسسات مالی تاکنون کمرنگ بوده است.
از سوی دیگر با پیشرفت فناوریهای ارتباطی، رایانهای، حسابداری و امنیتی مبتنیبر وب، امکان جهانیسازی و گسترش ارتباطات مالی و اقتصادی، بین موسسات مالی و شرکتهای تجاری در نقاط مختلف دنیا فراهم شده است. تمایل بانکها به این رویکردها زمینه را برای پذیرش استانداردهای جهانی فراهم کرده است و امروزه بسیاری از بانکها و موسسات مالی در پی دریافت استانداردهای ایزو مرتبط با امور مالی، پرداختها، امور ارزی و استانداردسازی سیستمها و روندهای خود هستند.
انواع استانداردهای ایزو مرتبط با حوزه بانکداری
تاثیر ایزو بر رشد عملکرد بانکها : در گذشته ارتباطات بین موسسات مالی براساس روندهای سنتی حسابداری صورت میگرفت؛ ولی امروزه در عرصه ملی و جهانی، بانکها، صرافیها، کارگزاریها، بنگاههای اقتصادی و دیگر موسسات مالی و ارزی، نیازمند تعاریف، سیستمها و روشهایی مشترک هستند که بتواند آنها در کمترین زمان و با بیشترین امنیت اطلاعاتی به یکدیگر مرتبط سازد. استانداردهای ایزو این امکانات را فراهم میکنند. با برخی از استانداردهای ایزو مرتبط با بانکداری آشنا میشویم.
ایزو ۱-۱۳۶۱۶
استاندارد ISO 13616-1 ویرایش سال ۲۰۲۰، یک سند استاندارد بینالمللی در زمینه خدمات مالی با هدف استانداردسازی شماره حساب بانکی بینالمللی (IBAN) است. این سند عناصر شماره حساب بانکی بینالمللی را که برای تسهیل پردازش دادههای مالی در سطح بینالمللی، در محیطهای مالی و همچنین در داخل و بین صنایع دیگر استفاده میشود، مشخص میکند.
شماره حساب بانکی بینالمللی برای پردازش خودکار طراحی شده است اما در صورت لزوم میتواند بهراحتی در مبادله بین سرویسها و سیستمهای دیگر نیز استفاده شود؛ برای مثال در تبادل اسناد کاغذی. برای اخذ ایزو IAF میتوانید به قسمت منو در صفحه اصلی وبسایت ایزوکیا مراجعه کنید. برخی از مزایای این استاندارد عبارتند از:
- تسهیل پردازش پرداختهای بانکی بینالمللی
- افزایش سرعت نقلوانتقالات مالی بینالمللی
- ایجاد بستری برای کاهش هزینههای سرویسدهی
- توانایی عبور و غنی کردن دادههای مالی بین سیستمهای مختلف بانکداری
- کاهش هزینه تراکنشهای مالی
ایزو ۸۵۸۳
ایزو ۸۵۸۳ یک استاندارد بینالمللی برای انتقال پیامهای الکترونیکی تراکنشهای مالی ایجاد شده توسط کارتهای پرداخت است. این استاندارد در واقع قالب پیام و جریان ارتباطی را تعریف میکند تا سیستمهای مختلف بتوانند این درخواستها و پاسخهای معامله را مبادله کنند.
ایزو ۸۵۸۳ زمینههای استانداردسازی یا بهعبارتی یکسانسازی عناصر دادههای مالی را تعریف میکند که در بسیاری از شبکهها و سیستمها ثابت و یکپارچه هستند؛ اما در عین حال بخشی از عناصر دادهها را نیز برای سفارشیسازی یا شخصیسازی شبکه مورد نظر در نظر میگیرد. برخی از سیستمهایی که از امکانات و پیشنهادات این استاندارد بهره میگیرند عبارتند از:
- دستگاههای خودپرداز
- شبکههای ویزا Visa
- شبکههای مسترکارت Mastercard
- شبکه Verve
ایزو ۷۸۱۰
این استاندارد که مانند استاندارد ۸۵۸۳ آخرین ویرایش آن به سال ۲۰۰۳ بازمیگردد، یک استاندارد برای یکسانسازی ویژگیهای ظاهری کارتهای شناسایی (ID Card) هایی است که از آنها در فرآیندهایی معین از جمله مبادلات مالی و تجاری بینالمللی استفاده میشود. ویژگیهای مورد نظر بدنه این کارتها در این استاندارد عبارتند از:
- مشخصات دقیق ظاهری
- ابعاد کارت
- مواد اولیه تولید کارت
- ساختار کارت
ایزو ۱۱۶۴۹
ایزو ۱۱۶۴۹ یک استاندارد در زمینه خدمات مالی با تمرکز بر روندهای بانکداری کلان است. این استاندارد در سال ۲۰۰۹ تدوین شده و آخرینبار در سال ۲۰۱۹ مورد بازنگری و تایید قرار گرفته است. از این استاندارد برای تسهیل پردازش دادهها در مبادله دادهها و خدمات مالی و نیز بین سایر حوزههای تجاری در بخش اطلاعات بستانکار استفاده میشود برای مرور تاثیر ایزو بر رشد عملکرد بانکها به ادامه متن توجه نمایید.
ایزو ۲۷۰۰۱
یکی از مهمترین الزامات و همچنین نیازها در موسسات مالی، امنیت اطلاعات تراکنشهای مالی است. استاندارد ایزو ۲۷۰۰۱ این دغدغه را پاسخ میدهد. این استاندارد با عنوان سیستم امنیت اطلاعات و اهمیت طرحریزی راهبردی در سازمان، راهکارهای امنیت اطلاعات را در انواع سازمان از جمله بانکها ارائه میدهد.
استانداردهای دیگر
حوزه بانکداری روندهای بسیار گوناگونی را در بر میگیرد، از این رو استانداردهای این حوزه بسیار متنوع هستند. این استانداردها زمینههایی چون: تراکنشها، اطلاعات، سیستمهای امنیتی، حسابداری، مبادلاتی، کدها و نرمافزارها را پوشش میدهند. با برخی از آنها آشنا میشویم:
- ایزو ۷۸۱۶ استاندارد کارتهای هوشمند
- ایزو ۹۵۶۴ استاندارد شماره شناسایی فردی یا پینکد در دستگاههای خودپرداز
- ایزو ۱-۸۵۸۳ استاندارد کارتهای مبادلاتی اقتصادی – بخش دوم، پیغام و عناصر دادهها
- ایزو ۲-۸۵۸۳ استاندارد کارتهای مبادلاتی اقتصادی – ثبت کدهای شناسایی موسسهها و نهادها
- ایزو ۳-۸۵۸۳ استاندارد کارتهای مبادلاتی اقتصادی – قسمت سوم
- ایزو ۲۱۱۸۸ چارچوبی برای زیرساخت کلید عمومی (PKI) در سرویسهای مالی
اخذ استانداردهای حوزه بانکداری و خدمات مالی با ایزو کیا
استانداردسازی در حوزه بانکداری و موسسات دیگر مالی باعث افزایش اعتبار برند، اعتماد بیشتر مشتریان، کاهش هزینه نقلوانتقالات مالی و تسهیل در استفاده از سیستمهای مبتنیبر اینترنت میشود. اگر مایل هستید با مهمترین استانداردهای این حوزه آشنا شوید و آنها را دریافت کنید، ایزو کیا در تمامی مراحل با شما همراه خواهد بود و تاثیر ایزو بر رشد عملکرد بانکها را بررسی خواهد کرد.
شرکت ایزوکیا بهترین خدمات مشاوره در زمینه انواع صدور گواهینامه آموزشی و صدور انواع ایزو را به شما ارائه میدهد و زمینه دریافت این استانداردها را برای شما فراهم میکند. استانداردهای اخذ شده توسط ایزوکیا دارای قابلیت رجیستری و استعلام هستند.
بدون دیدگاه